Blog: Onze Amaryllis is......een Hippeastrum
De naamgeving in het plantenrijk zorgt soms voor flinke onduidelijkheden. Dat is ook het geval bij de overbekende Amaryllis, die in de wintermaanden menige huiskamer opfleurt.
Vanaf het moment dat de eerste groene punt de bol ontspruit, kijken we iedere dag vol verwachting naar de snelle ontwikkeling. Hoe lang wordt de steel? Hoeveel bloemknoppen komen er? Zien we nieuwe bloemstelen? Maar, onze Amaryllis is helemaal geen Amaryllis. Onze Amaryllis is…. een Hippeastrum.
De echte Amaryllis komt uit Zuid-Afrika en behoort tot de familie van de Amaryllidaceae. Er is maar één soort bekend en dat is de Amaryllis belladonna. Hij wordt ook wel ‘belladonnalelie’ genoemd. Deze Amaryllis bloeit in augustus-september en staat het liefst in de tuin of in een pot op het terras. Het is dus een buitenbol, die vorstvrij moet overwinteren. Ik vermoed dat bijna niemand zo'n echte Amaryllis in zijn tuin heeft, en al helemaal niet binnenshuis.
De bol die in de winter voor onze ramen staat te pronken is een Hippeastrum, die eveneens tot de familie van de Amaryllidaceae hoort, maar tot een heel ander geslacht wordt gerekend. De Hippeastrum komt uit Midden- en Zuid-Amerika. De naam is afgeleid van het Griekse ‘hippeus’, ruiter, en ‘astron’, ster. Van dit geslacht zijn tientallen soorten bekend. Vroeger was de wetenschappelijke naam van Hippeastrum amaryllis en ja, zo krijg je verwarring.
De Hippeastrum is een binnenbol, die bij ons in de winter bloeit. Dat gebeurt niet vanzelf. We moeten de bol in bloei ‘trekken’. Daarvoor zetten we de opgepotte bol op een warme plaats. De nieuwste trend is om de bol ’droog’ in een glas of op een schaal te leggen. Ook op die manier komt de bol goed in bloei, zij het dat de bloemstengel veel korter en grilliger blijft en de bloemen zelf meer verfrommeld zijn. Maar ook dat heeft zo zijn charme. Moeilijker is het om de bol dusdanig over te houden, dat hij de volgende winter opnieuw bloemen geeft. Het belangrijkste is om uitgebloeide bloemen te verwijderen vóór ze zaad geven. Ook de bloemsteel moet op een paar centimeter na, afgeknipt worden. Plant de bol daarna op een warme plek in de tuin, liefst zo diep mogelijk, zodat de narcissenvlieg geen kans krijgt zijn eitjes bij de bol te leggen. De bladeren moeten zich goed ontwikkelen, want die zorgen ervoor dat de bol voedsel krijgt om een nieuwe bloemknop te maken. Pas als de bladeren afgestorven zijn, en dat is na de zomer, kan de bol gerooid worden en op een droge plek te drogen gelegd worden. Na een maand of twee kan de bol weer opgepot en binnen in de warmte worden gezet.
Hoe weet je of jouw Amaryllis een Amaryllis is of een Hippeastrum? De bloemstengel van de Amaryllis is gevuld en die van de Hippeastrum is helemaal hol. Wedden dat u een Hippeastrum hebt?
Betsy
Geplaatst op 01-02-2021