Blog: Een appeltje voor......
De Hete bliksem. Ja, daar is de Zoete Ermgard heel geschikt voor. En laten wij die nu ruim voorhanden hebben. Niet alleen dit jaar, maar ieder seizoen weer geeft die boom ons een paar kistjes vol heerlijk geurende appeltjes. De Zoete Ermgard is een zelfbestuiver en heeft dus geen andere appelbomen in de omgeving nodig om vrucht te kunnen dragen. Maar ja, wij hebben wel tien appelbomen op onze kwekerij en in de bongerd staan. In het voorjaar hebben de bijen er hun pootjes vol aan. Bij ons vind je een paar goudrenetten, een alkmene, een notarisappel, nog een paar soorten en ook een Zoete Ermgard. Dit jaar is Jaap al vroeg met de pluk begonnen. Niet dat de appels toen al goed rijp waren, maar de vele wespen kregen trek in de appels. En vervolgens stortten de vogels zich op het aangestoken fruit. Er zat dus niets anders op om de boom in te klimmen en de appels te plukken. Nu staan ze veilig opgeborgen in de koelcel. Alleen de Zoete Ermgard hangt nog voor de helft vol. Dit is een laat soort, waarvan de vruchten pas in oktober een mooi rood kleurtje krijgen. Als handappel is ze niet de allerlekkerste. Ze is een beetje melig, maar om te drogen en voor de compôte is ze heerlijk. Maar het allerlekkerste vind ik dit appeltje in de hete bliksem. Wat heb je er verder voor nodig? 2/3 zoete appels, 1/3 zure appels, gerookt spek, uien, aardappelen, rookworst of metworst, tijm, laurier, zout en peper. Een paar uur laten sudderen en smullen maar. Het recept komt van de Belgische kok, Jeroen Meurs. Hij gebruikt geen zoete appels, maar ik vind dat die er juist wél bij moeten. Ik zou zeggen. Probeer het zelf. Info: http://www.een.be/programmas/dagelijkse-kost/recepten/hete-bliksem-met-spek
Betsy
Geplaatst op 08-10-2015