Blog: De piepers van de toekomst
Jaap heeft gisteren de piepers gerooid. Dat is ieder jaar weer een hele klus. Jaap rooit met de hand of eigenlijk moet ik zeggen: met zijn handen. Wat is het verschil, vraagt u zich af. Ik zal het uitleggen. Als je zegt "met de hand rooien",dan bedoel je dat er geen machine aan te pas komt. Je wipt de hele aardappelplant met een vork uit de grond en je schudt de aardappels eraf. Jaap heeft zo zijn eigen manier van rooien. Hij doet dat op dezelfde manier waarop hij ook de bollen rooit. Hij trekt zijn bollenrooibroek aan, gaat op de knietjes op het land liggen en graaft met beide handen onder de aardappelplant door en haalt dan de piepers van de plant af. Volgens hem is dat de enige manier om de huid van de piepers zo min mogelijk te beschadigen. En hoe minder stootplekken de aardappel krijgt, des te beter en langer je die kunt bewaren. Twintig kistjes piepers staan nu te drogen in de kapschuur. Ze moeten nu eerst afrijpen en goed drogen, waarna ze gesorteerd worden. Daarna kunnen ze de koelcel in We hebben dit jaar vier rassen gepoot en gerooid: Eerstelingen, Lekkerlanders, Frieslanders en Parel. De laatste soort gaf de hoogste opbrengst. Geen wonder. Op de Veluwse zandgrond is dit de beste consumptiepieper. Tenminste tot nu toe. Want welke piepers zullen we over tien jaar eten? In de National Geographic van februari jongstleden stond een interessant artikel over de toekomst van de piepers. De pootaardappel, hét exportproduct van de Nederlandse boer bij uitstek wordt al jaren (sinds 1845) geplaagd door de schimmelziekte Phytophthora. Nieuwe rassen lijken in eerste instantie bestand tegen deze ziekte, maar dat is meestal maar van korte duur. Na een paar jaar heeft de Phytophthora zich aangepast (kan ook de nieuwe aardappel ziekmaken) en we weer terug bij af. Onderzoekers zitten natuurlijk nooit stil en dus wordt er via veredeling naar resistente aardappelen gezocht. Lees het artikel met aandacht (volgens Jaap moet je niet alles klakkeloos voor waar aannemen) en oordeel zelf. De Parels van nu zijn in ieder geval machtig lekker. Of de piepers van de toekomst dat ook zijn? Info: http://www.nationalgeographic.nl/artikel/is-de-aardappel-van-de-toekomst-nog-lekkerder
Geplaatst op 19-08-2015